De vijf principes van yoga:

1. Juiste oefening (Asanas): Goede oefening of houdingen die de bloedcirculatie stimuleren

2. Juiste ademhaling (Pranayama): Goede ademhalings oefeningen voor de maximale zuurstofopname

3. Juiste ontspanning (Savasana): Perfecte ontspanning van lichaam en geest

4. Juiste voeding (vegetarisch): Een natuurlijk, heilzaam en evenwichtig dieet

5. Positief denken en meditatie (Vedanta en Dhyana): Positief denken en geestelijke concentratie

 

1. Juiste oefening (Asanas)

Vergroot de flexibiteit van de gewrichten, spieren, pezen en banden. De asana’s verbeteren de circulatie, geven de interne organen een massage en verbeteren het functioneren van de organen. Een soepele en sterke wervelkolom stimuleert de bloedcirculatie en houdt het lichaam jong en krachtig.

Complete weldaden

Juiste fysieke oefeningen, bekend als asanas in het Sanskriet, hebben een positief effect op alle delen van het lichaam: Net zoals olie in een motor, intensiveren de asanas de flexibiliteit van de gewrichten, spieren, pezen en bindweefsel en stimuleren de bloedsdoorstroming. Yoga oefeningen hebben een verjongend effect op het gehele organisme en zijn dus onvergelijkbaar met alle andere systemen. Wanneer ze langzaam en bewust uitgevoerd worden, dan geven asanas een gevoel van algehele fysieke gezondheid. Tegelijkertijd zijn ze een mentale oefening in concentratie en meditatie.

Vaak onderschat – de wervelkolom

Yoga oefeningen richen zich voornamelijk op de gezondheid van de wervelkolom. De wervelkolom is de basis van het centrale zenuwstelsel, het communicatiesysteem van het lichaam. De wervelkolom is een directe verlenging van de hersenen, dus een gezonde, rechte wervelkolom bevordert de gezondheid van het hele lichaam. Als je de wervelkolom sterk en flexibel houdt door de juiste oefeningen, dan stimuleer je de bloedcirculatie, verzeker je voldoende toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de zenuwen, en behoud je een ideaal gewicht voor het lichaam.

Doel: geestescontrole

Asanas stimuleren de acupunctuur zones van het lichaam. Wanneer deze punten geactiveerd worden, stijgt de flow van prana (levensenergie). Tijdens het uitvoeren van de asanas worden de interne organen gemasseerd en de orgaanfuncties versterkt. Samen met de yoga oefeningen van diepe ademhaling, ontspanning en concentratie, kunnen asanas ons helpen om geestescontrole te ontwikkelen. De geest die van nature rusteloos is en altijd de zintuigelijke indrukken volgt, wordt dan naar binnen gericht en wordt teruggetrokken van de objecten van de zintuigen. De geest wordt zo geleidelijk onder controle gebracht.

 

2. Juiste ademhaling (Pranayama)

Verbindt het lichaam met de innerlijke batterij, de zonnevlecht, die een enorm reservoir van energie is. Diep, bewust ademen verhoogt de dagelijkse energie reserves – stress en vele ziekten (bijvoorbeeld depressie) kunnen op deze manier verlicht worden.

De adem laat de energie circuleren

De juiste ademhaling verbindt het lichaam met zijn batterij, de solar plexus, een enorm reservoir van energie. De pranayama ademhalingstechnieken zetten deze energie om in beweging en hernieuwen zowel het lichaam als de geest. Door bewust de ademhaling te reguleren, zijn we in staat om meer prana (levensenergie) op te slaan om in ons dagelijkse leven vanuit deze energie te putten.

Leren ademen…

De meeste mensen gebruiken slechts een klein gedeelte van hun long capaciteit wanneer ze ademen. Ze ademen hoog in de borst met gebogen schouders, met als gevolg zuurstofgebrek en spanning in de bovenrug en nek. De diepe en bewuste buikademhaling is een effectieve manier om stress en depressie te overwinnen. Een persoon met veel prana straalt kracht en vitaliteit uit.

Het geheim van heling

Met controle over de prana bereiken we controle over de geest. Vele ziektes kunnen in een vroeg stadium worden gestopt eenvoudigweg door het reguleren van prana: dat is het geheim van heling. Acupunctuur, Shiatsu, geestelijke heling, het plaatsen van handen etc. zijn allemaal voorbeelden van bewuste of onbewuste controle van prana tot een hogere graad.

 

3. Juiste ontspanning (Savasana)

Als het lichaam en de geest constant onder een te grote druk staan, dan zullen de prestaties verminderen. Een aantal minuten fysieke, mentale en spirituele ontspanning gaan vermoeidheid en zorgen efficiënter tegen dan uren onrustige slaap.

Laad je batterij op door juiste ontspanning

Juiste ontspanning is een uitstekend koelsysteem, vergelijkbaar met een auto. Het is de meest natuurlijke manier om nieuwe energie op te doen. Ontspanning is zo belangrijk omdat het lichaam en de geest niet goed kunnen presteren onder constante stress.

Om controle en balans te hebben in lichaam en geest, behoort men de lichaamsenergie efficiënt te gebruiken. Dit is de belangrijkste motivatie voor het leren om te ontspannen.

Ontspanning komt niet gemakkelijk…

In onze moderne wereld, vinden veel mensen het moeilijk om te ontspannen of om energie te behouden als ze werken. Doordat we onze spieren in een constante staat van gereedheid houden, spenderen we veel meer energie dan we wanneer we slechts die spieren gebruikten die nodig zijn voor het werk. Onnodige fysieke en mentale spanning gebruikt veel meer energie, ook in periodes van rust, en verspilt een grote hoeveelheid van vitale energie. Ben je ooit uitgeput teruggekomen van vakantie? Dat kan gebeuren, ondanks het feit dat ons lichaam iedere dag een overschot aan energie produceert, genoeg voor de volgende dag. Het probleem is dat negatieve emoties zoals boosheid of irritatie deze energiereserves in een paar minuten laten slinken.

Perfecte ontspanning met yoga

De yoga oefening vult de energievoorraden in het lichaam aan. Daarom voel je je nooit uitgeput na een yogales. In tegendeel, je voelt je opgeladen met positieve energie. Aan het einde van de yogales is er een ‘diepe ontspanning’. In deze staat wordt slechts een kleine hoeveelheid levensenergie (prana) gebruikt, genoeg om vitale metabolische activiteiten te behouden. De rest van de energie wordt opgeslagen. Deze diepe ontspanning betreft drie niveau’s: fysieke-, mentale- en spirituele ontspanning. Volledige en perfecte ontspanning is alleen mogelijk wanneer alle drie de niveau’s bereikt zijn. Een paar minuten ontspanning kunnen ons dus op effectiever wijze opladen en geven ons meer innerlijke rust dan meerdere uren rusteloze slaap.

 

4. Juiste voeding (vegetarisch)

Dit is een eenvoudig en natuurlijk dieet dat de gezondheid verbeterd. Het kan gemakkelijk worden verteerd en opgenomen worden in het lichaam. Het bevat voedsel dat een positieve invloed heeft op ons lichaam en geest, en tegelijkertijd zo min mogelijke negatieve gevolgen heeft voor het milieu en andere wezens.

Eet om te leven…

“Eet om te leven, leef niet om te eten” – dat is de yoga houding ten opzichte van voeding. De yogabeoefenaar kiest voedingsproducten die het meest positieve effect hebben op het lichaam en de geest, en die de minste negatieve effecten hebben op het milieu en op andere schepselen. Als vegetariër eet de yogabeoefenaar de primaire producten van de voedselketen: planten krijgen hun voeding direct van de zon, de energiebron van al het leven op de planeet.

Gezond en goed gebalanceerd

Het yoga dieet is lacto-vegetarisch en bevat hoofdzakelijk granen, peulvruchten, fruit en groenten, noten, zaden en melkproducten. Een vegetarisch dieet is gezond, gemakkelijk te verteren en voedt het lichaam met een maximum hoeveelheid voedingsstoffen en energie. Over het algemeen kunnen we voedsel uitkiezen dat vers en zo natuurlijk mogelijk is (zonder conserveringsmiddelen of kunstmatige smaakstoffen), het liefst organisch en ongemanipuleerd voedsel. Zorgvuldige bereiding van voedsel is noodzakelijk voor het behouden van een maximum hoeveelheid voedingsstoffen. Lange opslag, bewerking of overkoken vernietigt vele vitale onderdelen van ons voedsel.

De geest eet ook!

We zijn letterlijk wat we eten. De meeste mensen zijn niet bewust dat voedingsmiddelen ook de substantie van de geest vormen en het op deze wijze op een subtiele manier beïnvloeden. Onzuiver voedsel zoals vlees maakt dus niet alleen de gewrichten stijf, maar laat een gevoel van zwaarte en lethargie achter. Ze vormen een vruchtbare grond voor de ontwikkeling van chronische ziektes of depressiviteit. Het yoga dieet bevat pure voedselproducten en helpt om zowel het lichaam als de geest gezond en fit te houden.

 

5. Positief denken en meditatie (Vedanta en Dhyana)

Zijn de sleutels tot zielsrust. Door het beheersen van de turbulente geest, kunnen we negatieve gedachtenpatronen uitschakelen en diepe innerlijke vrede ervaren.

De sleutels tot gemoedsrust

Positief denken en meditatie zijn de sleutels tot gemoedsrust. Meditatie is de toegepaste methode om de geest te kalmeren en te focussen. Regelmatige beoefening bevordert niet alleen geestesrust maar bevordert ook de fysieke en spirituele kwaliteit van het leven. Voordat we kunnen mediteren, echter, moeten we de geest centreren door concentratie technieken en positief denken. Het is moeilijk om een geest vol negatieve gedachten en gevoelens te kalmeren.

Eenheid met de ultieme realiteit

Door de bewegingen van de geest te controlen, kunnen we de negatieve denkpatronen elimineren en bereiken we de meditatieve super-bewustzijnsstaat (Samadhi). Samadhi is de gelukzalige eenheid met het Ultieme Zelf en leidt tot directe, intuïtieve ervaring van het oneindige. Het is een diepe spirituele ervaring die niet onder woorden gebracht kan worden of door het verstand begrepen kan worden. In Samadhi, houden de zintuigen, het verstand en het intellect op te functioneren. Het bewustzijn breidt uit, gaat voorbij tijd, ruimte en causaliteit. Men realiseert de goddelijke aanwezigheid die alle levensvormen doorgrondt en ervaart diepe vrede en blijdschap en een gevoel van eenheid met het universum.

Recommended Posts